Frågor och svar
Här är frågor och svar samlade om det planerade avloppsreningssystemet MAXIMA.
En regional lösning för flera kommuner
Vad är MAXIMA?
Avloppsreningssystemet MAXIMA är VA SYDs satsning på en ny regional infrastruktur för en hållbar avloppsrening i medlemskommunerna Burlöv, Lomma, Malmö och Svedala, som VA SYD samtidigt erbjuder att bli medlem. Det är en av regionens största infrastruktursatsningar i närtid och är en viktig förutsättning för att tillväxtregionen sydvästra Skåne ska kunna fortsätta växa. Med en gemensam lösning möter VA SYD behovet av utbyggnad och modernisering av avloppsreningen i kommunerna, värnar närliggande vattenmiljöer och möjliggör växande städer.
Vad omfattar MAXIMA?
MAXIMA omfattar i dagsläget ett nytt och robust Sjölunda avloppsreningsverk i Malmös utkant intill Öresund, utloppsledningar i Öresund, en ny stor pumpstation vid Sjölunda avloppsreningsverk, en avloppstunnel under centrala Malmö samt överföringsledningar och nödvändiga pumpstationer för att ansluta kommunerna Burlöv, Lomma och Svedala till Sjölunda avloppsreningsverk.
Hur påverkas kommunerna och reningsverken i sydvästra Skåne?
Det blir mer samhällsekonomiskt att bygga ut på en plats istället för flera lokala reningsverk. Sjölunda avloppsreningsverk är en mer lämplig mer lämplig placering med tanke på både vattenmiljöpåverkan och stadsutveckling.
När vi bygger ut Sjölunda avloppsreningsverk i Malmö, bygger och moderniserar vi för regionen. Det kan innebära att samhället inte längre behöver flera lokala reningsverk, och platsen kan därmed användas till annat efter avveckling. Det blir mer ekonomiskt för respektive kommun att inte behöva bygga ut och modernisera sitt lokala avloppsreningsverk.
Är det är inte bättre att investera i nya fastighetsnära avloppstekniker?
Det finns ingen motsättning mellan att planera för att utveckla vårt huvudsystem för en regional avloppsvattenrening och nya avloppstekniker. Det är emellertid viktigt att förstå att den VA-infrastruktur som vi har idag, och som vi är helt beroende av, har byggts upp under ett drygt århundrade. Detta behöver skötas, förnyas och anpassas till nya krav.
Att bygga om detta till något annat som exempelvis fastighetsnära lösningar skulle ta mycket lång tid till svåröverskådliga kostnader, eftersom de tekniska lösningarna inte finns i någon större skala idag. Oavsett hur utvecklingen går behöver vi ett hållbart och robust VA-system som håller över tid.
Är beslutet taget att bygga ett nytt regionalt avloppsreningssystem?
Nu pågår arbetet med att få till ett genomförandeavtal med berörda kommuner. Det är nödvändigt för att VA SYD ska få fortsätta planeringen och genomförandet av MAXIMA.
Vad är alternativet till ett nytt större regionalt avloppsreningsverk i Malmö?
Om inbjudna kommuner tackar nej till en regional lösning, innebär det att kommunerna behöver bygga ut och modernisera sina lokala avloppsreningsverk. Detta för att kunna hantera en stark befolkningstillväxt och en skarpare miljölagstiftning.
Varför förespråkar VA SYD en regional lösning framför lokal utbyggnad?
Tanken om att en regional utbyggnad är bättre än flera lokala utbyggnader, tar stöd i vår samlade expertis på VA SYD, utredningar och rapporter samt omvärldsanalyser från svenska branschföreningen Svenskt Vatten. Du kan detta material under Informationsmaterial och Utredningar och rapporter.
Svenskt Vatten påvisar att det krävs en större organisation och samverkan för att klara krav på kostnader, personal, kompetens och avancerad reningsteknik. Du kan läsa mer om detta i Svenskt Vattens investeringsrapport från 2020.