Underground tunnel in concrete
MAXIMA

Avloppstunnlar

Avloppstunnlar till Sjölunda avloppsreningsverk

En avloppstunnel under Malmö och en avloppstunnel som ansluter kommunerna Burlöv, Lomma och Lund, kommer att transportera avloppsvatten till Sjölunda avloppsreningsverk. På så vis skapar vi ett robust avloppsreningssystem som möter behoven från en växande befolkning samt skyddar våra närliggande vattenmiljöer. 

Så funkar det
Om ett avloppsreningssystem inte klarar av att ta emot de vattenmängder som kan uppstå vid exempelvis skyfall, måste vattnet släpas igenom ändå så kallad bräddning. Om exempelvis en pumpstation eller någon annan anläggningsdel svämmar över, riskerar viktig utrustning att förstöras, vilket kan orsaka stora problem och kostnader. Bräddning innebär att orenat avloppsvatten släpps ut i närliggande vattendrag, exempelvis Malmös kanaler eller Öresund. 
Läs mer om bräddningar här

Tunnlar en allt vanligare lösning

I tätbebyggda samhällen i regioner med stark befolkningstillväxt blir det allt vanligare med tunnlar för avloppsvatten. I de nordiska länderna finns eller planeras avloppstunnlar bland annat i Köpenhamn, Stockholm, Göteborg, Oslo och Helsingfors. I Köpenhamn drivs tunnlar med samma teknik som är planerad för MAXIMA samt i jämförbara geologiska förhållanden. 

Bild över en kanal i Malmö.

Avloppstunnel söder

Den planerade avloppstunneln från Turbinen i centrala Malmö till Sjölunda avloppsreningsverk är en cirka 5,5 kilometer lång huvudtunnel och två anslutande mikrotunnlar, totalt cirka 2,4 kilometer långa. Avloppstunneln borras på 20–35 meters djup, för att avloppsvattnet ska transporteras med självfall till avloppsreningsverket. Där pumpar en ny stor pumpstation avloppsvattnet från ett djup på 35 meter upp till reningsverket.

Bild över Lomma och Malmö.

Avloppstunnel norr

Den planerade avloppstunneln sträcker sig från Källby till Sjölunda avloppsreningsverk, en sträcka på cirka 10 kilometer, och borras på 20–35 meters djup. Till avloppstunneln ansluter kommunerna Burlöv och Lomma samt orten Hjärup i Staffanstorps kommun via befintliga och nya ledningssystem. Alla delar ingår i det regionala avloppsreningssystemet MAXIMA, och den gemensamma satsningen på att rusta upp nuvarande system som är nära sin maxkapacitet.