En kvinna som lutar sig över ett räcke och blickar ut över centralstationen i Malmö och de stora byggnader växer fram runtomkring
MAXIMA

Tillstånd

Ansökan om miljötillstånd

För att avloppsreningssystemet MAXIMA ska bli verklighet måste VA SYD ansöka om miljötillstånd enligt 9 och 11 kapitlet i miljöbalken. Till följd av systemets ökade omfattning drog VA SYD tillbaka den ansökan om miljötillstånd som lämnades in till mark- och miljödomstolen i maj 2023. VA SYD är nu igång med att arbeta fram en ny ansökan och planerar att lämna in den sommaren 2025. 

Att få miljötillstånd att bygga och driva avloppsreningssystemet MAXIMA är en omfattande process som inkluderar flera steg. Efter relevanta utredningar och genomförande av samråd med berörda, gör VA SYD bedömningar, utvärderar miljökonsekvenser och tar fram förslag på villkor. En första ansökan arbetades fram under 2021/2022 men lämnades aldrig in eftersom Lunds kommunfullmäktige beslutade att istället bygga om Källby ARV och inte ansluta till Sjölunda ARV. Ett omtag utan Lund arbetades fram och lämnades in till mark- och miljödomstolen i maj 2023.

I oktober 2023 tog Lunds kommunfullmäktige ett nytt beslut om att bli en del av MAXIMA, och samtliga medlemskommuner har nu skrivit under ett investeringsavtal. Detta innebar att systemets omfattning inte längre stämde överens med tillståndsansökan som lämnats in, varför denna drogs tillbaka den 16 augusti 2024. En ny ansökan arbetas nu fram, inklusive ett nytt samråd, och vi planerar att lämnas in den till mark- och miljödomstolen sommaren 2025.

Tillståndsansökans omfattning

I korthet kommer VA SYD att söka miljötillstånd för att:

  • Få tillstånd innehållande villkor för utsläpp av renat avloppsvatten från 820 000 personekvivalenter (ett mått för att dimensionera avloppsreningsverk) från ett nytt Sjölunda avloppsreningsverk

  • Bygga ett nytt och robust Sjölunda avloppsreningsverk med nya utloppsledningar i Öresund, en ny pumpstation vid Sjölunda, en avloppstunnel under centrala Malmö och en avloppstunnel från Lund

  • Bortledning av grundvatten, infiltration samt annan vattenverksamhet exempelvis arbeten i Öresund under byggskedet

  • Eventuellt få tillstånd att bedriva verksamhet i eller i närheten av Natura 2000-områden

Om domstolsprövningen

Att få sin ansökan prövad av mark- och miljödomstolen är en process som kan ta cirka två år. Domstolen börjar med att bedöma om tillståndsansökan behöver kompletteras. När ansökan är komplett inleder domstolen en remisstid genom en kungörelse (annonsering) i ortspress. Under remisstiden får berörda, allmänhet, kommuner, länsstyrelsen och andra myndigheter ta del av planerna för MAXIMA och möjlighet att yttra sig i målet. De yttranden som kommer in får VA SYD bemöta. När remisstiden är över håller domstolen en huvudförhandling som är öppen för alla. Förhandlingen kommer troligtvis att hållas i Malmö.

Beslut om tillstånd

När förhandlingen är avslutad fattar mark- och miljödomstolen beslut om verksamheten får bedrivas eller inte, samt vilka villkor som gäller för tillståndet. Domen kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen av dig eller andra som är berörda. Sista datum för överklagan framgår av domen.  

Ta del av miljötillståndsansökan

När den nya ansökan har lämnats in till mark- och miljödomstolen sommaren 2025, kommer du att kunna ta del av den här. Ansökan kommer att bestå av ett huvuddokument, det vill säga själva ansökningsdokumentet som beskriver den ansökta verksamheten, med tillhörande bilagor.

Hitta vanliga frågor och svar om tillståndsprocessen för MAXIMA här