Samråd om MAXIMA
Nu pågår samråd om avloppsreningssystemet MAXIMA. Det innebär att intressenter som kan antas bli berörda av verksamheten är inbjudna att få information om hur VA SYD planerar att bygga och driva systemet, för att kunna ställa frågor och komma med synpunkter. Detta är en del av VA SYDs process att söka miljötillstånd för MAXIMA.
För att kunna bygga MAXIMA måste VA SYD ansöka om och få miljötillstånd enligt kapitel 9 och 11 i miljöbalken. Det inkluderar att hålla samråd, där myndigheter, kommuner, enskilda och allmänhet samt markavvattningsföretag som kan antas blir berörda av verksamheten bjuds in och ges möjlighet att ställa frågor och inkomma med synpunkter.
I samrådsunderlaget, som finns tillgängligt längre ner på denna sida, finns information om hur VA SYD planerar att bygga och driva det nya avloppsreningssystemet samt hur detta kan komma att påverka omgivningen. När det gäller möjlig påverkan på människors hälsa eller på miljön har bland annat följande huvudaspekter identifierats:
Buller, vibrationer och stomljud
Grundvatten och ytvatten
Utsläpp till luft
Utsläpp till vatten
Naturmiljö
Trafik och framkomlighet
Förorenade massor
Masshantering
När och hur genomförs samrådet?
Samråd om MAXIMA hålls från 1 oktober 2024 till 28 februari 2025. Under denna period kan alla intressenter som kan antas bli berörda ta del av samrådsunderlaget, få det presenterat och/eller komma på öppet hus, ställa frågor och lämna synpunkter.
Synpunkter kan lämnas genom ett formulär som du även hittar längre ner på denna sida, mejl till samrad@vasyd.se, brev till VA SYD, Box 191, 201 21 Malmö – märk med ”Samråd MAXIMA” eller vid öppet hus.
Välkommen på öppet hus
Burlöv Center 4 december, klockan 13.00-19.00
Lunds Stadshall 5 december, klockan 13.00-19.00
Malmö, Hjälmaregatan 3 6 december, klockan 13.00-19.00
Vad händer efter samrådet?
Efter att samrådsperioden är avslutad samlar VA SYD alla synpunkter, beaktar dessa och redovisar dem i en samrådsredogörelse. Denna blir en bilaga till miljökonsekvensbeskrivningen i tillståndsansökan som VA SYD lämnar in till mark- och miljödomstolen i Växjö, vilket planeras att ske sommaren 2025. Den ansökan om tillstånd enligt kontinentalsockellagen som skickades till regeringen under 2023, ligger kvar och är vilande. Processen att erhålla miljötillstånd beräknas omfatta cirka två år, och först därefter kan systemet börja byggas.
Så funkar det
När kommuner eller kommunförbund som VA SYD planerar en verksamhet som kräver tillstånd enligt miljöbalken, blir alla som kan antas bli berörda av verksamheten inbjudna till samrådet. Syftet är att berörda intressenter ska få möjlighet att lämna synpunkter i ett tidigt skede, när det fortfarande finns möjlighet att ta hänsyn genom att göra justeringar i hur man planerar genomförandet. Du får lämna dina synpunkter och ställa frågor under en viss tid. Inkomna synpunkter sammanfattas och kommenteras i en så kallad samrådsredogörelse. Återkoppling på synpunkter med relevans för samrådet sker i denna samrådsredogörelse.
Samrådsunderlag - miljöbalken
Här nedan hittar du samrådsunderlaget för ansökan om tillstånd enligt miljöbalken.